söndag 6 april 2008

Gröna cyklister!

Det går inte en dag utan att man kan se en annons från någon biltillverkare om att just de har den ultimata miljöbilen. För några år sedan, när inte klimatdebatten var lika het (!) som nu, skröt man om säkerhet istället. I alla fall efter att den frågan hade kommit upp på dagordningen. När man började prata om att hushålla med jordens resurser och att återvinning var en viktig del i detta, så hängde bilindustrin på och berättade glatt och villigt att i stort sett hela bilen var uppmärkt och klar för återvinning. In i minsta detalj.

Och nu är det alltså klimatet som gäller. Bilindustrins produkter låter tusen blommor blomma och i kölvattnet sprids väldoft och hugsvavelse till alla!

Visst är det märkligt att inte cykelindustrin har marknadsfört sina produkter lika anpassat till den rådande tidsandan som bilindustrin? Men nu verkar något vara på gång. Den amerikanska cykeltillverkaren Trek, har dragit igång en kampanj som heter 1world2 wheels med tydliga miljöförtecken. På kampanjsidan uppmanar man besökarna att engagera sig i kampen mot klimatförändringarna genom att bland annat avstå från kortare bilresor och ta cykeln istället.

Förutom att de vill framstå som politiskt korrekta miljökämpar, så vill de naturligtvis sälja fler cyklar. På samma sätt som bilindustrin vill sälja fler bilar med sina grönskimrande argument.
Om bilindustrin verkligen menade allvar med sitt miljöengagemang, så tror jag att vi hade haft en helt annan typ av miljöbilar idag än vad vi faktiskt har. Därför är jag rätt skeptiskt till deras miljösnack.

Däremot hyser jag jag större respekt till Treks kampanj. För hur man än räknar, så är cykeln ett betydligt bättre miljöval än bilen ur transportsynpunkt. I alla fall när det handlar om en väldigt stor del av våra bilresor. Handen på hjärtat... visst skulle väl du kunna byta ut en hel del av dina bilrsor mot cykelditon utan större problem?

Bortsett från den positiva miljöpåverkan i ett större perspektiv, som cykling har, så är ju tvåhjulandets påverkan av närmiljön (ens egen kropp) inte heller att förakta, eller hur?

Cykla på!

Inga kommentarer: