lördag 9 oktober 2010

Tvärstopp!

Hej, jag heter Tompa och är sockergris. Från början så var det bara ett helt oskyldigt småsnaskande jag höll på med. Oftast i samband med helgerna. Sedan upptäckte jag att det blev oftare och oftare. Men eftersom jag cyklade så mycket, så gjorde det väl inget?
Någon gång förra vintern märke jag att jag inte kunde sluta äta. Oavsett storleken på påsen gluffade jag till det var slut. Jag kom också på mig med att köpa ett lass godis i stort sett varje gång jag handlade.
Påsarna tömdes i en allt snabbare takt och storleken på inköpen blev större och större. Jag insåg också att jag inte åt längre för att det var gott, utan för att jag behövde kicken. Dessutom var det ju både snabbare och effektivare att käka en påse bilar istället för lunch.

I mitten av juli var jag på hemväg från Åbo och strosade runt i den gigantiska godisbutiken på färjan. Nu skulle det handlas! Lakritshyllan var fem meter lång...
Plötsligt blev jag villrådig. Ville jag ha lakrits? Kanske skulle satsa på skumbananer istället? Jag vankade fram och tillbaka utan att kunna bestämma mig. Trångt var det också. Människorna runt omkring mig släpade runt på kolossala berg av färgat socker och choklad. Deras ögon flackade över hyllorna som en radar på jakt efter ett mål. Svettblanka barn grät över att inte få öppna påsarna innan de var betalda. Det var då jag gjorde det. Bestämde mig. Ställde tillbaka varukorgen, gick ut ur butiken och har sedan dess inte ätit en enda godisbit! Suget försvann där i tax-freen och har inte kommit tillbaka sedan dess.

Jag tog visserligen ett återfall (som det heter) i mitten av september, med det var över i samma stund som den första kolan gled ner i strupen. Jag behöver det inte. Det är inte gott. Det tillför ingenting.
-Om jag saknar det? Faktiskt inte. Har förstått att jag kanske borde det, men så är det inte. Det finns inte tillstymmelse till sug efter godis längre.

Jag kanske inte var beroende, trots allt... Fast det spelar egentligen ingen roll hur det var med den saken. Det är slutätet och jag känner att det är bra. Det duger för mig!

onsdag 6 oktober 2010

Oops!

Jag har själv skrivit några gånger och berättat om möten med mer eller livsfarliga bilister. Alla som cyklar kan berätta liknande historier.
Just nu kanske en tjej i Kalmar berättar om bilisten som höll på att smacka rätt över henne när hon kom körandes på cykelbanan som korsade utfarten ur en rondell.

Jag såg hela scenariot och kan vittna om att det var riktigt, riktigt nära. Exakt vad det var som gjorde (förutom en tvärnitande bil) att det inte small, ska jag låta vara osagt. Egentligen vet nog ingen...
Bilisten var som sagt på väg ut ur rondellen och cyklisten å sin sida, på väg över gatan. Enligt lagar och förordningar har båda fordonsförarna skyldighet att lämna varandra företräde.

Troligen såg inte den ene den andre. När bilisten upptäckte cyklisten var det egentligen försent. Men av någon märklig anledning gick det bra ändå. Cyklisten fortsatte åt sitt håll och bilisten åt sitt.
Vad cyklisten gjorde vid sin hemkomst förtäljer inte historien. Däremot vet jag vad bilisten gjorde.
Han skrev om händelsen i sin blogg. Den här.