torsdag 1 juli 2010

Cykelmånad, inte rötmånad!

Enligt den gamla bondepraktikan närmar vi nu oss rötmånaden. En period då mjölk och fläskkotletter surnar innan man ens hinner tänka kylskåpsdörr. Förutom detta så innebär rötmånaden en ökad risk för att det ska födas kalvar med två huvuden samt en allmän oro för att allt i tillvaron ska gå överstyr.

Enligt en betydligt modernare kalender än den som styrde bondesamhället går vi nu in i cykelmånaden. En period då tv-apparaten kan konkurrera ut såväl badstränder som halva-priset-på-allt-erbjudanden.

Det är nu som agnar ska skiljas från vete och spurtare från bergsspecialister. Bilder på solrosbemängda fält mot en fond av snöklädda alper, ristas in på våra näthinnor till ackompanjemang av Roberto Vacchis euforiska utrop och Anders Adamsons pricksäkra one-liners.

Det handlar alltså om ett av världens största spektakel Tour de France. I år mer spektakulärt än någonsin. Som vanligt. Allt kan hända och inget är säkert. Förutom möjligen då att Lance Armstrong, den störste av dem alla nu aktiva, meddelat att årets TdF är hans sista för egen del.
röt
På lördag smäller det. Är du med?

måndag 28 juni 2010

Full fart framåt!

Jag är en hobbycyklist. Det är i alla fall så jag skulle definiera mig själv, om jag fick frågan. De flesta med liknande intresse som jag, kanske skulle svara motionscyklist istället.
Som hobbycyklist kan måste man inte träna mot något som helst specifikt mål, har jag kommit på. Man cyklar ändå. Bara för att det är kul. Konditionen och välbefinnandet kommer förhoppningsvis på köpet.

Jag kan också också kosta på mig att ha en egen tideräkning i egenskap av hobbycyklist. Säsongen kan börja eller sluta närhelst det passar.

Jag börjar min högsäsong nu. Vårsäsongen var sisådär, om jag ska vara ärlig. Men från och med nu är det toppen. Det är visserligen på tok för många veckor sedan jag satt på cykeln, men från och med nu är det cykeln som är mitt huvudsakliga transportmedel mellan bostaden i Örebro och byggprojektet i Hampetorp. 40 km enkel resa.

Som en liten stilla uppmjukning inför detta har jag motorcyklat till och från Assen i Holland. Där kördes en VM-deltävling i MotoGP i helgen som gick. Vi var fem kompisar i blandade åldrar och på lite olika motorcyklar som tillbringade en vecka tillsammans på campingplatser och motorvägar.

Det var en fantastisk upplevelse på många olika vis och när vi satt och sammanfattade våra upplevelser några timmar efter att vi promenerat från banan, efter sista loppet i lördags, sa jag att min nästa måste-upplevelse inte kan bli något annat än Tour de France.
Mc-polarna såg lite skeptiska ut till detta, minst sagt.
Får hoppas på att hustrun kanske kan tänkas vilja följa med en sväng till Frankrike nästa sommar...

Som sagt, från och med nu är det full fart framåt som gäller. På racern!