lördag 8 december 2007

Det skulle kunna uppfattas som cxtremt nördigt. Förmodligen var det därför som jag smög lite med det hela. Nämligen det faktum att jag har skaffat mig en Tacx video: Tour of Lombardy...

Visst kände jag mig en smula fånig när jag tryckte igång videon samtidigt som jag började köra på trainern. Men faktum är att det gick ganska snabbt att komma över att det bara var en filmad väg som jag hade framför ansiktet.

Till höger på skärmen fanns en graf som tillsammans med en procentsiffra berättade om vägens lutning. Dessutom visades en annan siffra som angav vilket motsånd mn skulle ställa in på tranínern. Turen var en dryg timme lång. Första halvan gick mest uppför och den andra halvan mest nerför. Nu har man ju kanske inte lika stor glädje av en filmad nerförsbacke på en dataskärm, som en i verkligheten, men det var ändå skönt att få plana ut och återhämta krafterna efter att ha klämt bitar med upp till 10% lutning.

Lombardiet runt är ju en av de klassiska cykeltävlingarna och samtidigt den som avslutar cykelsäsongen. Kallas även för "de fallande lövens tävling", vilket då syftar på årstiden. Under den här åkturen faller inga löv. Det verkar vara filmat under juni månad eller så. Naturen är grön och frodig och i dikeskanterna ser man spår efter nyklippt gräs. Solen sken och värmen i min trainerskrubb stämde nog bra överens med utetemperaturen på filmen. Min lilla fläkt bidrog med sommarbriskänsla.

Hög nördfaktor, javisst! Samtidigt ett roligt och omväxlande tillskott till Itunes-dieten och vägg-gloendet som jag ägnat mig åt under de flesta av de dryga 30 mil jag kört på trainern nu under hösten.

Fast i morgon blir det nog "the real thing" på vintercykeln...

måndag 3 december 2007

Inge ljud!

Då skulle jag alltså provköra min nya videoinstallation i trainerskrubben. In med en sjysst dvd i lilla datorn. Kablarna anslutna och kontrollerade... tryck på "on". Filmen rullade igång på den stora skärmen, strategiskt placerad framör snoken. Vilken skillnad mot att titta på den bärbara datorns 12-tummare... Men hallå! Ljudet. Vart tog det vägen, typ?

Det finns uppenbarligen saker att lära sig. När man ansluter en extern bildskärm till den lilla bärbara, så försvinner tydligen ljudet. I alla fall om l,judet ligger på en dvd, som 99,99% procent av allt filmljud ju gör...
Stumfilm med andra ord. Hur kul är det på en skala? Om jag däremot drog igång Itunes, så fick jag ljud i lurarna och samtidig bild på skärmen... Får ta och mecka med det där när jag får en stund över...
Annars gick träningen bra. Hade ju inte suttit på hojen på en vecka pga segt snor i huvudet och en hopplös håg, men det var inga problem. Första halvtimmen var dock ganska seg. Förmodligen på grund av att jag kände mig blåst på konfekten när mitt filmtittande inte funkade som det var tänkt.
Körde som ett distanspass inledningsvis men sedan kände jag att det var läge att pumpa på lite. Testade att dra på tunga växlar med hög kadens utan belastning. Det var kul att se att jag kan hålla över 40 km/h betydligt längre nu än vid tidigare försök. Måste dock uppgradera fläkten till något kraftigare. Fartvinden räcker liksom inte till när jag tar i. När passet var över efter en dryg timme lackade svetten kan jag lova.
Ingen vacker syn när jag såg mig i spegeln efter duschen. Visserligen hade svetten svidit en del i ögonen under passet... men att se effekten av det var ingen hit. Knallröda ögonvitor är inte snyggt! Men det gick över snabbt.
En annan intressant iakttagelse var att benen (lårens framsidor) var alldeles varma i morse när jag vaknade. Hade pannan varit lika varm hade jag väl haft feber!
Nu blir det ingen träning förrän på torsdag. Diverse olika åtaganden typ premiärmingel och födelsedagsditon pockar på närvaro. Kul!
Hoppas dock på lite kallare väder och uppehåll. Vill köra rundan på vintercykeln igen. Sedan lär det bli trainer så det räcker, när jag sticker till Kalmar i jan-feb.