onsdag 2 april 2008

Köttfri dag i skolan!

Läste i tidningen idag att en områdesförvaltning i Örebro beslutat att ta bort allt kött från skolmatsedlarna en dag i veckan. Man var väldigt noga med att poängtera att införandet av en köttfri dag i veckan inte hade något alls att göra med ekonomiska sparkrav. Nej, anledningen till att skolbespisningarna inte skulle servera kött var en helt annan. En betydligt större och viktigare fråga.

Det handlar helt enkelt om att ta ansvar för klimatet. Köttproduktion bidrar till utsläpp av växthusgaser, därför ska det bort! En dag i veckan!

Så vitt som jag minns från min tid som skolmatsalsbesökare, så var det inte direkt några drivor av kött som serverades. Det kanske är annat nu. Vad det jag? Själv väljer jag annan mat än kött på tallriken, flera dagar i veckan, så jag skulle utan vidare kunna anpassa mig till de nya kostdirektiven.

Men jag tycker att det här beslutet är gabnska korkat. Inte beslutet i och för sig kanske, men argumentet. Visst, kossor pruttar metangas... och metan är en växthusgas, absolut. Men måste man skylla även det här beslutet på växthuseffekten?

Om man verkligen ville göra något, så skulle ju områdesförvaltningen till exempel kunna bestämma sig för att välja bort användandet av fossila bränslen under en dag i veckan. Det tror jag (utan att veta hur mycket kött eleverna verkligen stoppar i sig under en vanlig dag) skulle få en större positiv miljöpåverkan.

Uppmana och underlätta för såväl elever som lärare att cykla till och från skolan kanske skulle kunna vara en annan utväg att minska utsläppen... Nu tror jag väl att man har sett över sin råvarupolicy, så därför behöver jag väl inte komma med rådet att man ska välja närproducerade, ekologiskt framställda, produkter...

Nej, de vet nog vad de gör, politikerna, som väljer bort köttet från elevernas tallrikar en dag i veckan... men frågan är om dom vet varför? Själv tror jag att de är ute och cyklar...

Det borde förresten fler göra. Cykla alltså. Det här berättade Dagens Eko om i radion tidigare idag:

Utsläppen av koldioxid från vägtrafiken ökade kraftigt under förra året. Orsaken är, enligt Vägverket, att svenskarna trots klimatdebatten kör allt mer bil och då hjälper det inte att bilarna har blivit renare...

Nästan läge för två köttfria dagar nu va? Och en tomatfri...