lördag 3 november 2007

Plötsligt en dag i Vingåker

Sol från en klarblå himmel och 10 gr varmt... Borde vara en perfekt dag för en tur på cykeln. Ändå så sitter jag i bilen. På en parkeringsplats i Vingåker. Men en tur på trainern blir det i kväll i alla fall... Man ångrar bara träningspass som aldrig blev av...

onsdag 31 oktober 2007

Mera snurr!

Det blev ett pass på trainern ikväll. Hade egentligen tänkt utnyttja det fina förmiddagsvädret till en "riktig" runda, men ambitionen gick över på ungefär samma tid som molnen behövde för att fylla himlavalvet...
Tanken först var väl att köra något slags distanspass, tror jag, men det ändrades under resans gång till något som väl kan liknas vid fartlek.

Efter 10 minuters uppvärmning konstaterade jag att jag utan större problem nu lyckats höja min naturliga kadens till 82-85. Nästa steg måste väl bli att komma upp i 90 som någon slags grundinställning. Testade även att hålla 40 km/h med minst 80 i kadens. Typ en och en halv minut funkade det... bara 13 ½ kvar om jag ska nå ett av mina trainermål före jul... Mål ska vara djärva, mätbara och uppnåeliga, är det visst någon som har sagt... återsår att se om det här målet är uppnåeligt... eller ens eftersträvansvärt.. det där sista var det inte jag som skrev, i alla fall inte medvetet! Gonatt.

tisdag 30 oktober 2007

Tour de Östernärke. Etapp 4. Oljeberget.

Med den välgörande vilodagen avklarad så är det nu dags för den avslutande etappen. Det är 110 km som ska tillryggaläggas
och detta är, utan tvekan, den mest utmanande etappen på hela touren. Inledningen känns igen från etapp två, fast nu från andra hållet.
Långsyna alltså. Och om man inte märkte det då, så märker man det nu... nämligen att Viltungla ligger på toppen av en ås. Efter Falkabacken så är det i stort sett en 8 km slakmota att förhålla sig till innan man kommer över länsgränsen och in i Södermanland.
Ganska snart känner vi igen oss från den första etappen. Förbi Högsjö och den knöliga vägen mot Brevens Bruk. Vi håller oss till samma sträckning som tidigare fram till Sandvad. Där tar vi av till vänster och en härlig krokväg mot Asker. Väl där får man användning av de lite lättare växlarna när Askers kyrka passeras. Ut på RV 52 vid Fiskinge och sedan västerut. Vi följer
skyltningen och viker av mot Norrbyås. Nu handlar det om ett antal kilometer grusväg minsann... Vägen håller oftast bra kvalitet, men om sommaren har varit regnig så kan det ha satt sina spår. Se upp fär fågelskådare och traktorer!
Efter Kvismarens fågelstation kör vi på bra asfalt och vid Norrbyås kyrka tar vi vänster mot Hidingsta och Almbro. RV 51 korsas och strax innan Gällersta forngård blir det en ny vänstersväng. Vägen är smal och det ligger hus och gårdar tätt intill på båda sidor.
Efter en lättcyklad 4,5 km raksträcka blir det mer kuperat igen när färden ställs västerut mot Kumla. Den gamla skostaden bjuder på tre rejäla rondeller. Vägen går lätt utför innan det är dags att passera Hällabrottet. Förbi Yxhult och mellan sjöarna Söderhavet och Nordsjön.

Vi är nu i i det sägenomsusade Kvarntorp, klassisk industrimark. Även om området har fått en rejäl ansiktslyftning sedan oljeutvinningens dagar under andra världskriget och ett 20-tal år därefter, så är spåren efter en av landets mest miljöbelastande verksamheter tydliga. Inte minst Kvarntorpshögen bär ett tydligt vittnesbörd om hur det var här en gång i tiden. Den enorma slagghögen är visserligen numera förvandlad till skulpturpark och slalombacke, och ett
uppskattat utflyktsmål, men dess glödande inre spyr forfarande ut svavedoftande rökmoln och ångpuffar.

Vi närmar oss österifrån på fina kurviga asfaltvägar samtidigt som denna sista etapp går mot sin upplösning. Det är nämligen nu det gäller! Få har gjort det på racer, vem fixar det den här gången? 18% lutning och grusväg kräver nämligen såväl muskler som teknik och en väl fungerande motor...
Den som har ordning på allt detta kommer att, på 157 m höjd, stå som segrare av den 4:e och
avslutande etappen av den totalt 340 km långa Tour de Östernärke! Någon som vill vara med?

Tour de Östernärke. Etapp 3. Djurklou.

Den tredje landsvägsetappen avgörs på klassisk mark. Starten är belägen i Odensbacken och sträckningen är i stort sett identisk med Kvismaredalens IF:s anrika långdistanslopp Djurklou Maraton. Senaste gången det loppet sprangs var i början på 1980-talet då bl a SM för veteraner avgjordes på vägarna mellan Odensbacken, Stora Mellösa och Segersjö. Löparna sprang två varv motsols, vi kör tre varv åt andra hållet.
De båda tidigare etapperna har ju bland annat bjudit på två stycken rondellpasseringar. Då inget cykellopp av klass bör sakna sådant, så känns det extra roligt att Tour de Östernärke även under denna etapp kan bjuda på hisnande rondellkörningar.

Starten sker vid Odenskolan. Cyklisterna kör sedan norrut via cirkulationsplatsen i Odensbacken. Precis som maratonlöparna på sin tid, så kommer nog många cyklister att uppskatta frånvaron av backar. Fördenskull är inte etappen vare sig helt platt eller i avsaknad av utmaningar. Beroende på vädret så kan det till exempel bli ganska tuff kantvindskörning hela vägen ner mot St Mellösa och även motvinden mellan Lännäs gård och Odensbacken kan vara obeveklig en blåsig dag. Oftast kommer vinden från väster och det är inte mycket till lä att gömma sig bakom för cyklisterna när de passerar de vidsträckta närkeslätterna.

Efter avtaget från 207:an, mot Segersjö väg 666, så följer en sträcka med relativt misslyckat asfaltsunderlag. Grovt faslimmat grus på ett bärlager ojämnt som wellpapp. Det kommer definitivt att kännas under det tredje varvet. När vägen kommer upp på Egbyåsen finns goda möjligheter till att samla krafterna igen. Nylagd slät asfalt och en ganska lång sträcka av svag utförskörning uppskattas av den som känner av mjölksyretrötta ben, eller för all del, av den som vill trumma på och göra en rejäl fartökning. Strax efter Segersjö slott så går vägen igenom en fantastisk allé. Bitvis är det som att köra i en trädtunnel. Sedan ut på de öppna fälten igen och efter passagen av Lännäs kyrka i rosa puts så svänger man till höger ut på RV 52 och en i strort sett platt halvmil mot Odensbacken.

Upprepa varvet två gånger till och Djurklou-etappen, veckans tredje förutom prologen, är avklarad och 63 kilometer ytterligare av Tour de Östernärke kan läggas till handlingarna. Därmed så är det en vilodag inför den spektakulära avslutningen; Oljeberget!

Nästa etapp publiceras den 1/11.

Tour de Östernärke. Etapp 2. Långsyna.

Inledningen av denna etapp är identisk med gårdagen. Full fart österut mot Läppe. Men nu så håller vi oss på 52:an ända till Vingåker. Strax efter avtagsvägen mot Julita så börjar det nog kännas i benen att det gått svagt uppför en bit. Backen brantar dessutom till, och blir mer tydlig, ungefär där vägen går jämsides med bäcken, för att sedan fortsätta som en klassisk slakmota tills dess att den gamla sågen på vänster sida har passerats. Sedan följer ett lättåkt parti som inbjuder till kraftfull cykling i god fart.

Ett par backar till ska besegras innan de sista kilometrarnas svaga utförsbacke in mot rondellen i Vingåker. Vi svänger höger och kör rakt igenom samhället. Följer vägen som bjuder på såväl kurvor som backar c:a 7 kilometer innan det är dags att ställa in siktet på Högsjö. Vägen går genom ett skolboksfagert landskap med såväl skogspartier som uppodlade områden. efter att återigen (fast nu från ett annat håll) ha kommit upp till den ralativa höjdplatå på vilken Högsjö är beläget så är det återigen relativt lättcyklat när vägen tar oss österut mot Vingåker igen.

Skylten Lännäs 20 leder oss sedan direkt in på den väg som som av någon outgrundlig anledning kallas Långsyna. Det lutar svagt uppför och asfalten är inledningsvis både lappad, lagad och relativt grov. Här kan de kännas överraskande tungt i benen. Bondgårdar och små byar passeras raskt. Vi bjuds på en härlig cykelväg utan nästan några raksträckor alls. Efter en esskurva och en liten knäppa, så är vi åter inne i Örebro län. Här blir asfalten märkbart sämre en bit efter att ha varit riktigt bra under de senaste 10 kilometrarna. Vi lämnar åker och äng bakom oss och vägen fortsätter att vindla än mer hängivet genom rejäl granskog. Upp och ner, hit och dit. Den sista biten, förbi Lännäs Bygdegård och vidare mot Bönerud, bjuder på härlig åkning i god fart i en diskret, men välkommen, utförslöpa. Avslutningen känner vi igen från gårdagen då vi kommer ut på RV 52 en bit upp i Falkabacken, 3 km från mål. Dagens etapp är avklarad och 75 nya km kan läggas till handlingarna.

Nästa etapp av Tour de Östernärke presenteras den 31 oktober.

måndag 29 oktober 2007

Tour de Östernärke. Etapp 1. Flandern.

Prologen är redan avhandlad i ett tidigare inlägg så den kan vi lämna därhän (länk till prologen ligger sist i inlägget).

Första landsvägsetappen blir den mycket intressanta Flandern. 90 km cykling genom det såväl vackra som omväxlande landskap som gränstrakterna mellan Närke och Sördemanland utgör. Med start i Hampetorp är inledningen av etappen väldigt lättåkt. Riksväg 52 österut mot Läppe bjuder på såväl bra asfalt som vacker utsikt över Hjälmaren. Även inledningen av sträckan Läppe, Rörvik, Österåkers k:a, Vingåker, bjuder på fin asfalt och lagom kuperad terräng. Strax efter Vingåker kommer man in i det parti som gett sträckan sitt namn. Mellan Högsjö och Brevens Bruk är asfalten såväl rejält grovkornig samt väldigt lappad och lagad samt härjad av många vårars tjälskott i kombination med stundtals tung lastbilstrafik... Detta är det närmaste pavé man kan komma utan att använda gatsten! Sedan blir det relativt slät beläggning efter passagen av Brevens Bruk och den långa trädkantade raksträckan inbjuder till hårdkörning på riktigt tunga växlar för den som har krafter kvar. Men det kan vara klokt att spara sig litet, slakmotan upp över järnvägsviadukten strax söder om Kilsmo känns i trötta ben. Sedan följer ett ganska lättåkt parti ner genom skogen förbi Sandvad och ut på 52:an igen precis väster om Odensbacken. Med vinden i ryggen (troligen) kan man sedan göra en snygg avslutning i fin fart över gärdena förbi vindkraftverken och upp över den lilla knäppan vid Lännäs gård. Falkabacken bjuder i och för sig lite motstånd, men då har man å andra sidan endast 2,5 km till mål, så det är bara att bita ihop. Om klungan är samlad vinner den spurtare som är bäst när det går svagt utför! Detta var alltså etapp Flandern, 90 km ren cykelglädje.

Etapp 2, den mytomspunna Långsyna, presenteras den 30 oktober.

Länk till prologen: http://motlut.blogspot.com/2007/10/etapploppet-prologen.html

Tour de Östernärke

Med en majonnäsmacka i näven, en kopp te på skrivbordet och en katt som osaligt hoppar omkring än här än där, för att försöka få såväl uppmärksamhet som överblivna matrester, så är det inte helt enkelt att komma till skott med presentationen av etapperna till Tour de Östernärke 2008. Men jag gör ett försök i alla fall. För ordningens skull är det väl bäst att nämna att själva loppet inte är sanktionerat av någon, vare sig person eller organisation. Allt deltagande sker på såväl eget initiativ som risk och skaparen av detta cykeläventyr frånsäger sig härmed allt ansvar för vad deltagare, deras anhöriga, publik eller andra, kan råka ut för! Ok? Då kör vi...